
Bahan-Bahan
* 1 pack biskut marie
* 1 cawan susu pekat manis
* 3 sudu besar serbuk koko
* 2 cawan milo
* 1 biji telur
* 250 gm butter
Cara Memasak
1. Cairkan butter atas api perlahan.
2. Masukkan susu manis dan gaul atas api perlahan.
3. Masukkan telur dan gaul sebati.
4. Masukkan serbuk koko & milo
5. Setelah sebati angkat dari api.
6. Masukkan biskut marie yang telah dipatahkan
7. Susun dalam bekas dan sejukkan.
------------------------------------------------------
::: Cheese Cake :::
Bahan-Bahan
Asas
1 biji span biasa/vanilla nipis dalam acuan bulat 9 inci
Bahan-bahan A
- 250 gm Krim Keju
- 30 gm mentega
- 30 gm gula kastor
- 3 biji kuning telur grade A
- 2 biji limau kasturi..ambil jusnya
- 1 s/k esen vanilla
Bahan-bahan B
- 3 biji putih telur grade A
- 30 gm gula kastor
- 1/2 s/k cream of tartar
- 1 s/b tepung jagung
- Hiasan..cream coklat cair
- Oven setting 150'c
- Masa bakar 1 jam secara steam-bake
Cara Memasak
- Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
- Masukkan telur kuning satu persatu.
- Masukkan perlahan esen vanilla dan jus limau kasturi.
- Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yang lain dan pukul sehingga menjadi ringan dan gebu.
- Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
- Masukkan tepung jagung ke dalam adunan perlahan. Kacau rata.
- Masukkan adunan dalam acuan yang sedia ada kek span nipis tadi.
- Masukkan acuan ini dalam acauan yang lebih besar dan masukkan air.
- Bakar sehingga masak.
- Keluarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan coklat cair.
- Bila hendak dipotong gunakan pisau plastik yang telah dicelupkan dalam air panas.
::: Kek Marmar :::
Bahan-Bahan
- 25 biji telur, asingkan putihnya
- 688 gm gula halus
- 850 gm mentega
- 13 camca besar susu pekat
- 688 gm tepung gandum 4 camca teh serbuk penaik
- 4 camca teh esen vanila
- Sedikit pewarna kuning
- 5 camca sedang serbuk koko
Cara Memasak
- Putar putih telur hingga gebu, kemudian masukkan gula dan putar hingga gula hancur.
- Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati. Ketepikan.
- Mentega dipukul bersama susu hingga kembang di dalam bekas lain.
- Masukkan adunan mentega ke dalam adunan putih telur. Putar perlahan hingga sebati.
- Sambil itu, masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik, sedikit demi sedikit.
- Masukkan esen vanila dan putar lagi.
- Apabila sebati, bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan kuning, coklat dan warna asal.
- Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam acuan hingga semua bahagian habis.
- Bakar hingga masak.
-fyz- :)
No comments:
Post a Comment