Monday, September 07, 2009

Kek Batik, Kek Marmar & Cheese Cake

::: Kek Batik :::





Bahan-Bahan

* 1 pack biskut marie
* 1 cawan susu pekat manis
* 3 sudu besar serbuk koko
* 2 cawan milo
* 1 biji telur
* 250 gm butter

Cara Memasak

1. Cairkan butter atas api perlahan.
2. Masukkan susu manis dan gaul atas api perlahan.
3. Masukkan telur dan gaul sebati.
4. Masukkan serbuk koko & milo
5. Setelah sebati angkat dari api.
6. Masukkan biskut marie yang telah dipatahkan
7. Susun dalam bekas dan sejukkan.


------------------------------------------------------
::: Cheese Cake :::








Bahan-Bahan

Asas
1 biji span biasa/vanilla nipis dalam acuan bulat 9 inci

Bahan-bahan A

  • 250 gm Krim Keju
  • 30 gm mentega
  • 30 gm gula kastor
  • 3 biji kuning telur grade A
  • 2 biji limau kasturi..ambil jusnya
  • 1 s/k esen vanilla

Bahan-bahan B

  • 3 biji putih telur grade A
  • 30 gm gula kastor
  • 1/2 s/k cream of tartar
  • 1 s/b tepung jagung
  • Hiasan..cream coklat cair
  • Oven setting 150'c
  • Masa bakar 1 jam secara steam-bake

Cara Memasak

  1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
  2. Masukkan telur kuning satu persatu.
  3. Masukkan perlahan esen vanilla dan jus limau kasturi.
  4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yang lain dan pukul sehingga menjadi ringan dan gebu.
  5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
  6. Masukkan tepung jagung ke dalam adunan perlahan. Kacau rata.
  7. Masukkan adunan dalam acuan yang sedia ada kek span nipis tadi.
  8. Masukkan acuan ini dalam acauan yang lebih besar dan masukkan air.
  9. Bakar sehingga masak.
  10. Keluarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan coklat cair.
  11. Bila hendak dipotong gunakan pisau plastik yang telah dicelupkan dalam air panas.
---------------------------------------------------------------------------------
::: Kek Marmar :::


Bahan-Bahan

  • 25 biji telur, asingkan putihnya
  • 688 gm gula halus
  • 850 gm mentega
  • 13 camca besar susu pekat
  • 688 gm tepung gandum 4 camca teh serbuk penaik
  • 4 camca teh esen vanila
  • Sedikit pewarna kuning
  • 5 camca sedang serbuk koko

Cara Memasak

  1. Putar putih telur hingga gebu, kemudian masukkan gula dan putar hingga gula hancur.
  2. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati. Ketepikan.
  3. Mentega dipukul bersama susu hingga kembang di dalam bekas lain.
  4. Masukkan adunan mentega ke dalam adunan putih telur. Putar perlahan hingga sebati.
  5. Sambil itu, masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik, sedikit demi sedikit.
  6. Masukkan esen vanila dan putar lagi.
  7. Apabila sebati, bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan kuning, coklat dan warna asal.
  8. Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam acuan hingga semua bahagian habis.
  9. Bakar hingga masak.




-fyz-
:)

No comments: