
Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan santan cair
- 1 biji telur
- 1 camb. gula
- 1 camt. serbuk kunyit
- 1 camt garam
- Minyak masak
- Serbuk perasa (kalau suka)
Inti
- 100 gm daging kisar
- 1 pkt. rempah kurma
- 2 ulas bawang putih
- Garam
- Minyak masak
- Daun sup - mayang halus
- Lada merah - potong bulat-bulat (nipis - untuk hiasan)
- Serbuk perasa kalau suka
Cara Memasak
Untuk inti
- Ketuk bawang putih
- Tumiskan bawang putih hingga wangi,
- Masukkan rempah, daging dan garam.
- Masak hingga kering sikit kuahnya.
- Angkat dan sejukan.
- Gaulkan bersama daun sup yang dimayang tadi.
Untuk tepung
- Masukkan semua bahan dalam blender dan gaul hingga sebati.
- Panaskan acuan baulu cermai.
- Bila sudah panas, masukkan sedikit minyak, adunan tepung dalam acuan tadi satu per satu.
- Masukkan inti dan taburkan lada di atasnya.
- Bakar hingga masak.
Cadangan Hidangan
Sedap untuk minum petang.
-fyz- :)
No comments:
Post a Comment