Monday, September 07, 2009

Cara Berlauk

Bahan-Bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan santan cair
  • 1 biji telur
  • 1 camb. gula
  • 1 camt. serbuk kunyit
  • 1 camt garam
  • Minyak masak
  • Serbuk perasa (kalau suka)

Inti

  • 100 gm daging kisar
  • 1 pkt. rempah kurma
  • 2 ulas bawang putih
  • Garam
  • Minyak masak
  • Daun sup - mayang halus
  • Lada merah - potong bulat-bulat (nipis - untuk hiasan)
  • Serbuk perasa kalau suka

Cara Memasak

Untuk inti

  1. Ketuk bawang putih
  2. Tumiskan bawang putih hingga wangi,
  3. Masukkan rempah, daging dan garam.
  4. Masak hingga kering sikit kuahnya.
  5. Angkat dan sejukan.
  6. Gaulkan bersama daun sup yang dimayang tadi.

Untuk tepung

  1. Masukkan semua bahan dalam blender dan gaul hingga sebati.
  2. Panaskan acuan baulu cermai.
  3. Bila sudah panas, masukkan sedikit minyak, adunan tepung dalam acuan tadi satu per satu.
  4. Masukkan inti dan taburkan lada di atasnya.
  5. Bakar hingga masak.

Cadangan Hidangan
Sedap untuk minum petang.


-fyz- :)


No comments: